Geen zin. Ik heb geen zin in schrijven. Dat jeugdboek over nu staat me tegen. Ik merk dat mijn hart meer ligt bij het schrijven van historische verhalen. Toch wil ik doorzetten met het boek over koopverslaving. Misschien ook wel omdat ik gewoon weet dat puber liever zo'n boek lezen dan een verhaal over iets dat een paar eeuwen terug speelde. Of ik moet dat verhaal zo mooi brengen dat het lijkt alsof het nu afspeelt ...
Leuk artikel
Omdat ik stagneer heb ik wat leesvoer opgescharreld in de bibliotheek. Drie keer Schrijven magazine en in één daarvan staat een workshop: Hoe schrijf je een historisch jeugdboek. Ontzettend leuk en interessant artikel, geschreven door Suzanne Wouda, die zelf ook historische jeugdboeken schrijft.
Ik denk na over ...
Ik verlies de moed niet hoor ... maar ik ben wel aan het nadenken. Over wat ik wil en wat de markt wil. Ik denk ook na over het feit dat uitgevers in zwaar weer zitten. Oké, ik werk het hedendaagse jeugdboek ( Nick & ik ) verder uit, maar daarna ... wil ik graag weer genieten van het schrijven van een historisch jeugdboek. Daar wil ik behoorlijk wat tijd insteken.
Vraag:
Hoe kan het dat al die Amerikaanse historische roman zo graag gelezen worden hier in Nederland? Is hun geschiedenis zoveel mooier om over te schrijven? Of vinden wij dat romantischer? Zijn het soms de opvolgers van onze streekromans? Bijvoorbeeld: Terug naar de rode rivier Ik vind het een prachtig boek. Maar een tegenhanger onder de Nederlandse boeken vind ik nergens.
Wat voor gedachtes heb jij daarover?
Ik denk dat het ook om het avontuurlijke gaat, iets wat je hier niet zo tegenkomt. Onze geschiedenis is streng, boers, calvinistisch...en in het Nederlands klinkt dat niet zo super. Bovendien is er niet echt aandacht voor onze geschiedenis, al jaren ligt het vak in de verdomhoek(ik als gs-docente baal daar enorm van)
BeantwoordenVerwijderenTerwijl in de VS men trots is op zijn pionier verleden, zijn literaire verleden. Dat ook uitgebreid op school behandeld. Hier doen we niet aan geschiedenis, geschiedenis is niet belangrijk genoeg.....daar ligt het verschil.
Ik weet bijna zeker dat je gelijk hebt ( dat trots zijn op verleden in de VS ) Waar zou jij iets over willen lezen qua geschiedenis van ons land? Wat zou interessanter gemaakt kunnen worden?
VerwijderenIk zou graag verhalen willen lezen van gewone meisjes rond de eeuwwisseling (1900)in een snel veranderende wereld. Toen mijn opoe in dienst ging bij haar rijke tante in Amsterdam als jong meisje van het eiland Wieringen.
VerwijderenDe opkomst van het feminisme moet toch ook iets heel interessants geweest zijn, strijd om kiesrecht bv. het begin van een nieuwe tijd......misschien kun je er iets mee? ;)
Ik denk dat Bibje gelijk heeft. Geschiedenis is voor veel mensen niet interessant in Nederland.
BeantwoordenVerwijderenZelf denk ik dat je dicht bij je hart moet blijven Aritha. Als het onderwerp of iets anders in je boek je niet na aan het hart ligt, haak je vaak af en ligt het boek er.
Dank je wel voor al je tips in dit berichtje.
(Ik stuur je binnenkort een mailtje over mijn eerste kinderboek. Het is bijna te verkrijgen...spannend).
O, ik ben heel benieuwd :-)
VerwijderenHmm, interessante vraag... Het klopt wel dat uitgevers voor 'veilig' gaan bij de keuze voor wat ze opnemen in hun fonds. Na het succes van Harry Potter zijn er talloze boeken in het genre fantasy op de markt gekomen en datzelfde geldt een beetje voor de 'vrouwenthrillers' (vreselijk woord, trouwens!)
BeantwoordenVerwijderenDus moet je daar rekening mee houden als je schrijft? Eigenlijk zou dat niet zo moeten zijn. Een goed boek overleeft de modegrillen. Een mooi voorbeeld daarvan is het boek 'Kruistocht in spijkerbroek'.
Als jij lekkerder schrijft als het een historisch verhaal is, zou ik daar vooral mee doorgaan. Op de langere termijn heeft zo'n verhaal ook meer waarde door alle research die er aan vooraf is gegaan.
Ik hoop dat je er uit komt voor jezelf Aritha. In elk geval was het leuk weer een berichtje van je te lezen hier.
Dank je wel voor je berichtje Lilian. Echt helpend.
VerwijderenWaarschijnlijk is het beste boek om te schrijven, waar je het meeste zelf hart voor hebt... Heb je zin om in de geschiedenis te duiken, en je kunt dat ook goed "vertalen" in een lezenswaardig boek dan is dat prachtig. Een uitblinker: "38 nachten van Janna IJmker.
BeantwoordenVerwijderenVoor mij is het belangrijk dat een boek over vroeger ook met de gedachtengang van toen geschreven moet zijn...niet met een soort modern referentiekader.
Maar hoe controleer je dat?... misschien is het daarom ook zo lekker schrijven, Je kunt je eigen gedachten invoeren in iets van toen. Je hebt waarschijnlijk als schrijver meer "dichterlijke vrijheid".
Als je dat doet in de tegenwoordige tijd, (een boek over nu) is het veel controleerbaarder voor de lezer, of het ook werkelijk zo voelt/ gaat/ gezegd wordt.
Moeilijker schrijven lijkt me dat.
Gewoon je eigen sterke kant volgen dus. Veel schrijfplezier.
Dank je wel Elizabeth. Ja, gewoon mijn sterke kant volgen. Dan geniet ik ook meer.
VerwijderenJa,het lijkt soms dat iets dat van ver komt,interessanter is.
BeantwoordenVerwijderenMaar dat is slechts schijn.
De nederlandse geschiedenis is wel degelijk ook erg interessant.
En als jij graag de historie induikt,dan doe je dat toch,Aritha.
Als het boeiend geschreven is,met een pakkende titel dan wordt dat graag gelezen,hoor.
Wel goed van je,dat je dit boek gewoon af maakt.
Succes.
Groetjes Ans
leuk Ans, je reactie. het stuurt me de goede kant op. Het is helemaal niet gek is om van onze geschiedenis te houden.
VerwijderenWhen I was a young child my mother got me a book, "My Little Netherlands Cousin." I loved that book--about a boy growing up. I've tried to find it again but haven't been able to. I think you should write the book your heart tells you to.
BeantwoordenVerwijderenI am curious. I hope you find this book Pamela!
VerwijderenYour last sentence is so true. Thanks for your comment.
Ik loop al een aantal dagen te denken over deze vraag. En eigelijk weet ik het wel. Niets lijkt me moeilijker als een boek schrijven omdat je meent dat het er moet komen maar het heeft je hart niet. Hoe zou je toch dat boek kunnen schrijven. Een boek geschreven door een goede auteur heeft een ziel!! Ik ben in het gelukkige bezit van 2historisch geschreven boeken van jou. Ik heb ze in èèn adem uit gelezen. Je kon merken en voelen in alles met hoeveel bezieling die boeken waren geschreven. Hoeveel onderzoek jij daarin had gestopt!! Dat wist ik niet alleen dat làs ik ook! Lieve Arietha schrijf waar je hart ligt en niet wat de markt vraagt. Dat wordt nooit een goed boek als jij je hart en ziel er niet in kunt leggen. En waarom zouden historische boeken niet gelezen worden?? Volgens mij is overal een markt voor. Het éen misschien groter als het ander. En vandaag iets meer als morgen. Is dat belangrijk? Als je er zelf maar plezier aan beleeft is dat volgens mij het allerbelangrijkste!! Wel knap als je het boek nog af weet te maken!! Je bent een doorzetter! Liefs Jane
BeantwoordenVerwijderenPs. Jou historische boeken waren zo goed, als je op die lijn verder gaat zal geen uitgever het in zn hoofd halen om ze te laten liggen ;)))
BeantwoordenVerwijderenJane, knuffeltje. Dank je wel voor je mooie opmerkingen.
VerwijderenHa Aritha,een mooie vraag van een schrijfster...
BeantwoordenVerwijderendie zelf al het antwoord al gegeven heeft je hebt er geen zin
op dit moment...
jou gedachten zijn bij een historisch verhaal...boek
Laat je niet tegen houden in je hoofd ben je er al mee bezig.
Ik wens veel schrijf plezier.
Een zonne groet Christiene.
Dank je wel Christiene! Ik zal me niet tegen laten houden.
VerwijderenDag Aritha,
BeantwoordenVerwijderenIk lees graag boeken over geschiedenis – op dit moment een boek over Preußen. Als je in mijn blog kijkt zie je dat ik over verschillende themas schrijf: het Rheinland, wat dagelijks gebeurd, geschiedenis, economie (omdat ik economie studeerd heb) … Ik probeer mijn posts op het Rheinland te focusseeren waarbij ik de relaties met de geschiedenis zoek. Ik lees niet vaak historische romanen. Een prachtig historisch roman was „Die schwarze Flamme“ (de duitse titel) van Marguerite Yourcenar.
Beste groeten
Dieter
Ik kom vlug weer op je blog kijken Dieter!
VerwijderenOm heel eerlijk te zijn, vind ik je historische boeken beter, terwijl ik eigenlijk niet zo van geschiedenisromans houd. Je laatste boek heb ik in één adem uitgelezen....
BeantwoordenVerwijderenJouw commentaar telt natuurlijk dubbel mee hè? Liefs.
VerwijderenLieve Aritha,
BeantwoordenVerwijderenweet niet of iemand anders dit al heeft gezegd (heb de rest niet door gelezen), maar je kan ook voor een periode dit boek aan de kanten schuiven - als het ware tijdelijk op de boekenplank leggen - en gaan schrijven waar je passie ligt.
Ik heb zelf ook nog een onafgemaakte roman liggen, terwijl ik ondertussen wel heel gemakkelijk gewone boeken schrijf.
Wees niet te hard voor jezelf..
Misschien heb je wat aan dit artikel
http://helpikbeneenschrijfster.wordpress.com/2013/04/14/denken-als-een-onderzeeer/
Knuff! <3
Dank je wel en knuff terug. Ik ga naar jou luisteren. Het boek schuif ik een periode aan de kant en ik ga doen waar mijn hart naar uitgaat!
VerwijderenVolg je hart, Aritha. Als het goed geschreven is, is er ook een markt.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk is dat het! Ik moet me toeleggen op het 'goed schrijven'. Dank je Veerle.
VerwijderenIk zou ook alleen dat schrijven waar mijn hart ligt, want dat merk je als je het leest.
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk mag je je verdiepen in hoe je nog beter kan schrijven ( zo te zien aan de reacties is dat al heel goed), maar blijf dicht bij je zelf.
Succes.
Dank je wel. Ik probeer het: dicht bij mezelf te blijven.
VerwijderenJe hebt al een aantal heel mooie en denk ook wel bruikbare tips gekregen. Succes met het volgen van je hart. Dan is dicht bij jezelf blijven al een stuk makkelijker.
BeantwoordenVerwijderenJa. En ik kom gauw om het hoekje kijken op je blog! Kom je ook in november naar Putten?
VerwijderenMisschien rationaliseren mannen te veel, maar als ik je blog lees en de reacties, denk ik: wat is het probleem? Wat een rijke geschiedenis hebben de lage landen met strijd en verbonden tot op de vierkante centimeter. Wat prachtig als je 'hoekse en kabeljauwse twisten' uit het verleden kunt vertalen in het heden. Het is niet je droom navolgen, maar ondanks tegenstand er aan vast blijven houden.
BeantwoordenVerwijderenPs. Wat schrijft dat laatste zinnetje gemakkelijk aan een ander. Misschien moet ik daar ook wat mee?
Dank je wel Ron. En dat laatste zinnetje is echt mooi.
VerwijderenIk herken je gevoel. Schrijven in deze tijd is lastig, je wilt blijven doen wat je hart je ingeeft maar tegelijkertijd is er maar weinig kans dat al je inspanningen iets opleveren. Althans, in de zin van succes of commerciële hit.
BeantwoordenVerwijderenMaar, dacht ik laatst, in feite heb je geen keus, zodra je niet meer van je hart uitgaat, en gaat schrijven wat 'men' wil, verlies ik het belangrijkste wat ik heb: mijn innerlijke drijfveer.
Dan ga ik nog liever heel iets anders doen.