Vertel mij?
Hoe slacht men een varken?
Is het echt zo dat ze in de Middeleeuwen een varken doodden door hem met een houten hamer op zijn kop te slaan? Waren de varkens toen hariger dan nu? Wat deden ze met het skelet?
Enne gooiden ze echt kokend water over het dode varken heen zodat de haren dan makkelijker loslieten?
Wat maak je van het varken. Wat is balkenbrij? Wat is bloeworst?
Ik eet zelf nooit varkensvlees.
Pfff..allemaal vragen naar aanleiding van mijn nieuwe boek over Genoveva van Brabant.
Oh nee, balkenbrij, wat heb ik daar vroeger van gegriezeld! Mijn vader lust het erg graag, meegekregen uit zijn jeugd. Af en toe kocht mijn moeder het daarom en dan moesten we er allemaal van eten. In plakken gebakken en dan op brood. Vooral die witte stukjes vet erin, brrr. En het idee alleen al: slachtafval. Ik geloof dat het een streekgebonden product is, maar waar precies weet ik niet. Ik herinner me wel dat de slager in Kampen het gewoon in zijn assortiment had.
BeantwoordenVerwijderenIk heb alleen eens een zwijn zien slachten, maar die was al even dood. Van kippen weet ik dat ze die in kokend water dompelden omdat ze dan makkelijker te plukken zijn. Van bloedworst moet ik niets hebben en balkenbrij ken ik van horen zeggen, maar hoe het eruit ziet, ruikt of smaakt, ik zou het echt niet weten.
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Haagje