13 feb 2010

Successtory

Uit: Leesbeesten en Boekenfeesten.

De Engelse Enis Blyton, auteur van De Vijf, De dolle tweeling en Pitty, is derde op de wereldranglijst van meest verkochte auteurs. Ze zette ruim zeshonderd boeken op de markt. Van de Claudia-boeken van Cok en Pieter Grashoff zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De oplage  van de Tiny-boeken bedraagt zowat vijftig miljoen exemplaren.

Hoe verklaar je dit immense succes?
Natuurlijk speelt de lage prijs een rol.
Maar de echte verklaring ligt in het feit dat ze op een uitgesproken manier inspelen op wat kinderen van boeken verwachten.
Een ontspannend, avontuurlijk verhaal met een humor, veel ontroering, gegoten in een toegankelijke vorm die ook nog eens gemakkelijk te volgen is, met een goede afloop.

Bij veel kinderen is het lezen van deze boeken op een bepaald ogenblik voorbij en zien ze de zwakke kanten ervan in. Vooral de grote voorspelbaarheid.
Stimuleer je kind  daarom om ook eens andere en rijkere boeken te ontdekken.
Ik ben trouwens benieuwd wat je zelf vroeger las? Ook massaliteratuur of...

8 opmerkingen:

  1. He he, kom niet aan de dolle tweeling! Hoe vaak ik dat gelezen heb... Ik vond het geweldig. Durf het haast niet te herlezen nu...

    Maar niet alleen dat hoor. Mijn favorieten waren Paul Biegel en Astrid Lindgren. En Alet Schouten.

    Zo prachtig en fantasievol. Niet die ellende van tegenwoordig die alleen maar over discriminatie, scheidende ouders of weet ik wat voor ellende gaat...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik las vroeger vooral graag 'saaie' boeken. Ik worstelde me bijvoorbeeld rustig door die van L. Penning heen, over de Boerenoorlogen. En door Arendsoog! Maar de echte toppers waren voor mij toch wel:
    * Rosemary Sutclif, bijvoorbeeld met 'Om het rood van de krijger' of 'Op de splising van de weg'
    * Tonny Vos-Dahmen von Buchholz, met bijvoorbeeld 'Arenden vliegen alleen'
    * 'Mens of wolf' van An Rutgers van der Loeff
    * 'David ontdekt de wereld' door Anne Holm
    * En wat ik telkens maar weer herlas: 'De grote reis van Leloe Swalijs' en 'Onder moeders vleugels'.
    * En natuurlijk alle boeken van Ida Vos. En de Narnia-serie van C.S. Lewis. (Narnia is een deel van mijn leven geworden, kan ik wel stellen.)

    Oh help, ik herinner me er steeds meer, laat ik maar vlug weer stoppen! Bedenk me trouwens dat er best boeken tussen staan die jij mooi zou vinden, omdat je zelf ook over een saksisch meisje aan het schrijven bent. Tegenwoordig lees ik geen fictie meer; ik heb er het geduld niet meer voor. Maar ergens wel jammer om dat kwijt te zijn, dat je kunnen verliezen in een verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Al die boeken, die jij noemt...ja, daar ben ik dus helemaal gek op. Nog steeds.

    Je leest helemaal geen fictie meer?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, apart he, ik lees eigenlijk al jaren geen romans meer. Laatst heb ik een uitzondering gemaakt voor Vonne van der Meer, met haar 'Zondagavond' en 'December'. Maar verder lees ik alleen nog maar non-fictie. Soms probeer ik het weer eens, maar dan leg ik het boek na een paar hoofdstukken verveeld weer weg. En dat terwijl ik vroeger echt veel fictie las en er ook echt van kon genieten. Zelfs als we op vakantie gaan, neem ik nu gewoon een boek over communicatie mee, of over een psychologisch onderwerp. Mijn man leest ongeveer 1 fictie-boek per jaar, in de zomervakantie;-) Maar de kinderen maken het ruimschoots goed hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik las alles wat los en vast zat. Enkel maar een paar boeken (of series) zijn echt om te onthouden geweest.
    De gebroeders Leeuwenhart bijvoorbeeld vind ik nog altijd fantastisch.
    En De Narnia serie is ook heel fijn.

    Hoewel ikzelf net op die scheiding zat van alle 'brave' boeken en de boeken met het hoge 'carry slee' gehalte. Ik heb van alles wel wat gelezen, maar toch ik kies liever voor de 'bravere' boeken.
    Het heeft altijd toch meer een soort wereld om in te verdwalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik was vroeger dol op de boeken van Floortje Bellefleur (ook Cok Grashoff), hoewel ik het toen al ook best tuttig vond. Maar héérlijk en heb ze ook veel herlezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem2/22/2010

    Ik heb veel gelezen, jeugdboeken geschreven uit tijdens mijn jeugd maar ook oudere jeugdboeken. Bv de boeken van Norel ( scheepsmaat Woeltje, en de boeken over WO2), de Arthapappa's en de stroper van Tjot-idi, de boeken over die andere tweeling ( dus niet die op kostschool), schippers van Bontekoe, "kameleon", jeugdpockets met titels als "Engelientje ", "de 7 poppenkastpoppen""kom maar bij ons Judith"( weet het niet meer precies maar zoiets)
    Henriette

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk, dat ik dit nu net tegenkom. Mijn dochter maakt op dit ogenblik een puzzle van 300 stukjes van... Tiny...

    BeantwoordenVerwijderen

Super dat je reageert! 😄